Nieuws
SEP
26
Fruit-rispingedei yn besikerssintrum sneon 30-09-17
Fruit-rispingedei yn Hegebeintum

In onze omgeving wordt al eeuwenlang fruit geteeld. Onze voorouders hadden de keus uit honderden verschillende rassen. Omdat ze geen koelkasten hadden, werd er een scala aan rassen gebruikt; de eersten rijp in juli/augustus en maar enkele dagen houdbaar, de laatsten werden in november geplukt en op een koele plek bewaard, tot wel aan juni toe, waarmee ze het hele jaar door toch beschikking over fruit hadden. Ook waren er volop zoete appels voor in de “hete bliksem”, of om te bakken in boter zodat ze op brood konden worden gegeten en stoofperen.

In de tijd waarin water niet steriel was en dus regelmatig voor ziektes zorgde, werd er liever voor bier en cider (appelwijn) gekozen, een ”gezonder” alternatief, zelfs voor kinderen!
Tegenwoordig ligt de Elstar het hele jaar door in de supermarkt. “Verse appels” in juni, doordat de rijping van de in september geplukte appel is gestopt door koelcellen, of ze worden vanuit de andere kant van de wereld toegevlogen. Het is fijn dat het hele land op deze manier het hele jaar van dezelfde appel kan worden voorzien.

Toch zijn heel veel mensen niet meer bekend met de smaak van een rijp-geplukte appel of peer uit eigen tuin. Volop smaak terwijl het sap je in het gezicht spat, die ervaring gunnen wij iedereen. Er zijn appel- en perenrassen, die in Fryslân al eeuwenlang steeds door kenners opnieuw geënt worden, omdat ze het hier goed doen, dat wil zeggen, gezond groeien en lekkere vruchten geven. En dat willen wij ook weer volop doen, zodat over een eeuw men nog steeds deze rassen kent en deze niet uitgestorven raken.

Wij hopen dat jullie in Hegebeintum komen kijken over de rassendiversiteit in Fryslân. We laten meer dan 100 verschillende appels en peren zien. Sterappels, Notarisappels, Muskaatreinettes, Bonne Louises en Winterrietperen zijn maar een paar voorbeelden hiervan. Ook wanneer je wilt weten welk ras je in je eigen tuin hebt, kun je deze meenemen. Hiervoor zijn 5 goed ontwikkelde vruchten nodig.

In de oude hoogstamboomgaard van de Harstahoeve wordt op deze dag fruit geplukt. Er is appelsap en fruit te koop en natuurlijk mag u ook even proeven! Genoeg te zien en te doen.

U bent van harte welkom op zaterdag 30 september op de Fruit-rispingedei, georganiseerd samen met Fruit yn Fryslân, van 11.00 – 16.00 uur in of rond het bezoekerscentrum aan de Pypkedyk te Hegebeintum.


   Like ons op Facebook voor nog meer nieuws!