Kerk

Het uitzicht op de omgeving alleen al is de “klim” meer dan waard. Maar vergeet niet de uiterst schilderachtige oude kerk,

die de terp bekroont, te bezoeken. 

Op grond van het gebruik van de uit het Eifelgebergte (in Duitsland) afkomstige tufsteen dateert men de kerk uit de 12de eeuw.

Het interieur echter wijkt verrassend af van de doorgaans sobere inrichting van protestantse kerken. De bewoners van de nabij gelegen Harsta State hebben sterk hun stempel gedrukt op het interieur van de kerk, dat grotendeels wordt bepaald door één der rijkste collectie rouwborden in Nederland. “Rouw”-borden zijn eigenlijk herdenkingsborden en waren bedoeld om de herinnering aan de overledenen in ere te houden. Deze traditie was bij de adel in zwang van 1689 (het oudste bord) tot 1906 (het jongste bord). Sommige borden zijn eenvoudig van vorm terwijl andere juist rijkelijk zijn verguld en met vele symbolen zijn versierd. Twee hardstenen gedenkplaten van rond 1760 met schitterend bewaard gebleven in hoog reliëf uitgevoerde beeltenissen markeren de grafkelder. De kerk is eigendom van de Stichting Alde Fryske Tsjerken.

 

Trouwen


Het kerkje van Hegebeintum is een prachtige locatie

Voor een kerkelijk en/of burgerlijk huwelijk is de kerk van Hegebeintum bij uitstek geschikt. De kerk kan zo’n 70 personen herbergen.
Het is niet alleen het schitterende uitzicht op het weidse Friese landschap, maar vooral de rijke geschiedenis van de kerk die de dag tot een onvergetelijke belevenis zullen maken. Het meest opvallende onderdeel van het interieur vormen zonder twijfel de 16 rouwborden die aan de wanden in de kerk hangen. Zij geven u het gevoel in de traditie en geschiedenis te staan. Het Van Dam orgel uit 1862 is in 2006 geheel gerenoveerd.

De kerk is eigendom van de Stichting Alde Fryske Tsjerken en wordt geëxploiteerd door de Stichting Terp Hegebeintum, die het kennis-en informatiecentrum onderaan de terp in beheer heeft.

 

Het burgerlijk huwelijk
De kerk te Hegebeintum is een trouwlocatie in de gemeente Noardeast Fryslân. Hiervoor dient U contact op te nemen met de sector burgerzaken bij de Gemeente Noardeast Fryslân.

 

Het kerkelijk huwelijk

Voor het kerkelijk huwelijk dient u contact op te nemen met het kennis-en informatiecentrum ‘Terp Hegebeintum’.

 

Een geschiktere plek als trouwlocatie, voor zowel het burgerlijk als het kerkelijk huwelijk, is nauwelijks denkbaar.  

 

Bruidsfoto beschikbaar?

 

Bent u onlangs getrouwd in de kerk? En hebt u een mooie foto waarop niet alleen jullie het stralend middelpunt zijn, maar ook de kerk goed zichtbaar is en wilt u deze beschikbaar stellen voor op de website? Neem dan contact met ons op!


 

Verhuur kerk

Naast het gebruik voor een huwelijksvoltrekking kan de kerk ook gehuurd worden voor:

  • (Rouw-)diensten
  • (Orgel-)Concerten
  • Culturele activiteiten

Voor nadere informatie, kosten en voorwaarden kunt u bij het kennis-en informatiecentrum ‘Terp Hegebeintum’ terecht. Uiteraard is er in het restaurant de mogelijkheid om na afloop met elkaar koffie te drinken.