Kennis- en informatiecentrum

'Terp Hegebeintum'

Aan de voet van de terp van Hegebeintum is een nieuw Kennis- en Informatiecentrum gebouwd. We willen u graag van harte welkom heten en u met trots het nieuwe centrum laten zien.
 
In het nieuwe gebouw is een archeologische expositie gekomen over terpen: waarom zijn ze gemaakt, wanneer, en waar zijn ze (ook nu nog) te vinden? Ook is er informatie over de grafcultuur uit de terpentijd: hoe werd er toen begraven en welke grafgiften werden er gegeven? Wat vertelt dat over het leven in die tijd?
En bovenop een terp staat meestal een kerk: waarom en wat voor kerken zijn er allemaal? Het antwoord op deze vragen kun je vinden in onze nieuwe expositie! 
 
Buiten is ook informatie te vinden, onder meer over terpafgravingen. Daarnaast zijn er rondleidingen met gids naar de terp en de 12e eeuwse Romaanse kerk. In het nieuwe pand is tevens een VVV "kantoor" met informatie over de regio en is er een ruim aanbod van boeken en souvenirs. In het terp-café of op het terras kunt u genieten van een hapje en een drankje en heeft u een prachtig uitzicht op het typische Friese landschap.
 
 

Openingstijden

Het kennis- en informatiecentrum is in de maanden november t/m maart geopend van dinsdag t/m  zondag van 13.00 tot 17.00 uur.
 

Vanaf april zijn we van dinsdag t/m zaterdag geopend vanaf 10.00 tot 17.00 uur en op zondag van 13.00 tot 17.00 uur. De kerk op de terp is op dezelfde tijden geopend en o.l.v. een gids kunt u een rondleiding boeken. De rondleiding start dan in het centrum.


Tarieven

Volwassenen:
€3,50 p.p. (rondleiding naar en in de kerk met een gids)
€2,50 p.p. (entree Archeologisch Steunpunt)
Combinatie van beide: € 5,50 p.p.
Groepen vanaf 10 personen: in overleg en reservering verplicht
Kinderen (t/m 12 jaar): 
€1,75 p.p.  (rondleiding naar en in de kerk met een gids)
€1,25 p.p.  (entree Archeologisch Steunpunt)
Combinatie van beide: € 3,-- p.p.
 
Restaurant

In het nieuwe centrum is een terp-café gekomen. Heeft u na de rondleiding zin om nog even wat te drinken? Dan bent u van harte welkom voor koffie, thee of een ander drankje. 

Routebeschrijving (auto)


Vanuit Leeuwarden
Volg de N357 naar Stiens/Holwerd. Na ongeveer 20 kilometer (net voorbij Ferwert) bij de benzinepomp rechtsaf richting Burdaard. Na 2 kilometer ligt Hegebeintum aan de linkerhand.
 
Vanuit Dokkum 
Rij richting Ferwert. Na Bornwird, Raard, Lichtaard, Reitsum en Ginnum ligt Hegebeintum aan je rechterhand, nog voor je Ferwert hebt bereikt.

 
Camperplaats
Kamperen met een camper is helaas niet meer mogelijk op het parkeerterrein van het Kennis- en informatiecentrum. U kunt uitwijken naar locaties / campings in de omgeving.